Wi

Ik ben onafhankelijk (onderzoeks)journalist en sinds i januari 2017 ombudsman voor de journalistieke programma’s van de Nederlandse publieke omroepen. Daarvoor, vanaf 1 augustus 2015, was ik ombudsman van de NOS (Nieuws, Sport en Evenementen). 

Van programma-idee, grensoverschrijdende journalistieke research, interviews voor geschreven en audiovisuele media (in Engels en Nederlands), het schrijven van artikelen, rapporten en verslagen tot het afleveren van complete documentaires: ik bespeel het hele journalistieke veld.

Tot 1 augustus 2015 was ik (parttime) directeur van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ. Daarvoor werkte ik tot juni 2009 als programmamaker voor de KRO-TV-programma's Reporter (onderzoeksjournalistieke documentaires) en Profiel (biografieën van bijzondere personen). Documentaires behandelden uiteenlopende onderwerpen als het koningshuis, de Europese Unie, nucleaire veiligheid, de financiële wereld, eerwraak, de moord op Theo van Gogh, een aartsbisschop, platte advocaat en controversieel politicus. Documentaires werden in het Nederlands en Engels geproduceerd en gemaakt. De KRO Reporter-uitzending over Ayaan Hirsi Ali leverde mij en mijn collega's een nominatie voor de Prix Europa (TV current affairs 2005) op.

Ik ben doctorandus Nederlandse Taal- en Letterkunde en Vergelijkende Literatuurwetenschap. Mijn journalistieke roots liggen met een Master of Arts in Communication aan Stanford University, en bij The (Longview, Wa. USA) Daily News. In de jaren '90 werkte ik bij diverse nieuws- en actualiteitenrubrieken, ik versloeg er ondermeer (in en buiten beeld) Tweede-Kamerverkiezingen voor RTL NIeuws en reisde voor (toen nog) TweeVandaag naar (toen nog) Joegoslavisch oorlogsgebied.

Tussen 2008 en 2017 was ik als praktijkdocent TV-journalistiek verbonden aan de Master Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Ik ben gastdocent aan diverse opleidingen, waaronder de opleiding Internationale Research Journalistiek van de Hogeschool Thomas More Mechelen, de Arteveldehogeschool Gent, Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit van Amsterdam, de PODJ en de Hogescholen van Utrecht en Amsterdam. 

In 2012 onderzocht ik in opdracht van het Europees Parlement de rol van onderzoeksjournalistiek in en naar de Europese Unie. Ruim 80 journalisten uit heel Europa leverden input, ik leidde als 'principle author' het kernteam van zes dat het rapport produceerde. In 2013 was ik lid van de visitatiecommissie Professionele Bachelor opleidingen journalistiek in Vlaanderen, in opdracht van de VLUHR/NVAO.

In 2009 trad ik toe tot ICIJ, het International Consortium of Investigative Journalists. In 2014 was ik een van de meer dan 45 journalisten die meewerkten aan het Luxeaks project, een grensoverschrijdend onderzoek naar belastingontwijking. TV-programma Nieuwsuur zond de reportage uit. Het project won een Polk Award in Business Reporting, een award in business reporting van The New York Press Club en was genomineerd voor de innovation award van de European Press prize 2014. 

Ik was in 2010, 2011 en 2013 lid van de jury van de Daniel Pearl Award, in 2010 en opnieuw in 2017 van de Global Shining Light Award jury, en in 2013 van de M.J. Brusseprijs jury. In 2015, 2016 en 2017 was ik jurylid van de DIG Award, de prijs van het festival Documentari Inchieste Giornalismi voor onderzoeksjournalistieke producties.

In maart 2014 was ik key note spreker op de 2014 ACFE European Fraud Conference.

Per 19 mei 2014 staat een collegereeks over journalistiek op de site van de Universiteit van Nederland. Ik ben sinds voorjaar 2015  ‘course module editor’ in onderzoeksjournalistiek voor de Open School of Journalism.


copyright? Margo Smit Journalistiek 2014